BejelentésA múlt érték
Tanulj az Öregektől, amíg megteheted avagy egy paraszttanonc botladozásai

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.

Bevezetés

Szpisják Mátyás emlékére (1935-2013)

Az oldal létrehozatala hiánypótló szándékkal és a figyelem felkeltésének reményével indult. Ne várjon senki retorikai magaslatokat, végtelen körmondatokat és nyelvészi minőséget. De bízom abban, hogy aki ezt a lapot megnézi, egy részét vagy az egészet elolvassa, az itt leírtakat megérti, abban valamilyen érzelmeket ki fog váltani. Nem kell, de nem is lehet, hogy minden egyes érdeklődő pozitívan bírálja el és kövesse a példámat, de ha már csak páran egyetértenek velem, már nem csak öncélúnak tekinthető az, amit a családom és én csinálunk. Szándékom szerint az oldal folyamatosan bővülni fog. Persze inkább csak akkor amikor a paraszt szabadságon van, tehát télen.

Előre kell bocsátani azt, hogy ez az életmód nem egyszerű, sok lemondással és kompromisszummal jár együtt, viszont összességében megéri. Megéri az, amikor az ilyen körülmények között felnövő gyermek már óvodás korában ismeri az összes tanyasi állatot, ismeri a kertben termesztett növényeket, ha leesik a lóról egy kis pityergés után vissza akar ülni. Megéri a fáradtságot az is, hogy olyan hihetetlen megelégedettséget érez az ember, amikor a saját maga által termelt zöldséget fogyasztja, a saját maga által felnevelt sertésből készült kolbászt eszi, a saját sütésű, igazi kenyérével. Ezt lehetne a végtelenségig tetézni, de nem ez a cél. Aki kipróbálja, megérti...

Az a világ, amivel az oldal foglalkozik az reálisan lehet hogy elmúlt, de még nem biztos hogy nem jön vissza. Feleségem is és én is népművészei érdeklődésűek vagyunk, ami az jó adag hagyománytisztelettel is társul. A néptáncon és a népzenén kívül foglalkozunk népi kézművességgel is, persze messze sem annyit, mint szeretnénk. Minket is érint a mai valóság minden egyes kis eleme, nem tudunk elszaladni előle.

Az itt található írások és képek segítségével megpróbálom azokat a szerintünk fontos dolgokat bemutatni a kemenceépítéstől a tanyasi gazdálkodáson át, a kenyérsütésig, amelyekkel az életünket megváltoztattuk és a jövőben is alakítjuk, amíg erőnk lesz hozzá.

Pintér János

utolsó frissítés: 2015. március 19.

MIVEL AZ OLDALON OLVASHATÓ ÍRÁS A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEM, ÍGY KÉREK MINDENKIT, AKI AZ OLDAL TARTALMÁT MEGJELENÍTENI, ILLETVE NYILVÁNOSAN FELHASZNÁLNI SZERETNÉ, AZT A MEGFELELŐ HIVATKOZÁSOK ALKALMAZÁSÁVAL TEGYE MEG.

Köszönöm, a szerző
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!